Łączna liczba wyświetleń

środa, 30 kwietnia 2014

soczysty kurczak z ziołami i warzywami

Wiosenne gotowanie - ciąg dalszy :) Tym razem serwuję kurczaka skąpanego w ziołach, na liściach rukoli, z brokułem, mozzarellą i kukurydzą. Danie lekkie, zdrowe, przepyszne :)

Składniki:
-> 2 pojedyncze piersi z kurczaka
-> 2 kolby kukurydzy
-> kulka mozzarelli
-> 1 brokuł
-> rukola
-> czosnek
-> sól
-> pieprz
-> papirus z czosnkiem i ziołami
-> masło
-> oliwa z oliwek


Przyrządzamy obiadek:
-> piersi czyścimy i układamy na specjalnie przygotowany papirus z ziołami i czosnkiem (do kupienia gotowe papirusy w każdym sklepie spożywczym). Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i układamy na niej piersi zawinięte w papirus. Dzięki takiemu smażeniu pozostaną lekkie i soczyste. Smażymy do uzyskania odpowiedniego koloru.


Brokuł z czosnkiem gotujemy na parze tak długo, żeby nie był zbyt miękki.
Obrane z włókien kukurydze trzeba wrzucić na gotującą wodę. Niektórzy solą wrzątek, jednakże pod wpływem soli kukurydza twardnieje. Dlatego lepiej lekko osłodzić wodę, a kukurydzę posolić dopiero na talerzu. Kukurydzę gotuje się pod przykryciem, w zależności od wielkości kolby, przez 15-30 minut – najważniejsze, by ziarna były miękkie.

Talerz przystrajamy rukolą i plasterkami mozzarelli.

ŻYCZĘ SMACZNEGO :)

2 komentarze: