
Składniki:
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- pół kilo pieczarek
- 1 cebula
- śmietana 18%
- mleko 0,5% - odrobina
- masło
- 1 brokuł
- sól
- pieprz
- 1 cebula
Jak to zrobić? :) :
-> pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Cebulę rozdrabniamy w kostkę. Wrzucamy do garnka lub na patelnię i dusimy je chwilę na masełku. Dodajemy śmietanę, i doprawiamy do smaku. Gdyby sos okazał się za rzadki- mieszamy odrobinę mąki z wodą i wlewamy do całości, aby zagęścić. Brokuł myjemy, dzielimy na "różyczki" i gotujemy w wodzie lub na parze. lekko solimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy masło (ok 2 łyżek) i odrobinę mleka. Ubijamy aż powstanie nam pyszne puree.
I gotowe. Całość jest troszkę czasochłonna ale efekt końcowy naprawdę PYSZNY :)))))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz