Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 24 kwietnia 2014

WIOSENNIE, ZDROWO, KOLOROWO :) -> Sałatka wiosenna z łososiem

Wiosna jest już w pełni z nami, więc warto zrobić coś dobrego dla swojego organizmu. Proponuję na początku zmienić sposób odżywiania się, tak, abyśmy poczuli się lekko, zdrowo, i szczęśliwie po zimie. Gotujmy więc na parze, jedzmy dużo warzyw, pijmy wodę, a już wkrótce zobaczymy efekty takiego stylu życia.

Dzisiaj mam łatwą, szybką propozycję sałatki wiosennej z łososiem....


Składniki:
- filet z łososia
- przyprawa do ryby
- 2 plasterki cytryny
- sałata ( może być ruccola, roszponka, szpinak w liściach lub zwykła, tradycyjna sałata)
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- koperek
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek lub olej z dodatkiem oliwy
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- zioła (oregano, zioła prowansalskie)
- ser feta
- rzodkiewki
- czosnek
- dodatkowo można dołożyć oliwki + inne warzywa



I zaczynamy :)
-> łososia położyć na naczynia do gotowania na parze (może być parowar), dodać czosnek i posypać przyprawą do ryby. Szczelnie zamknąć pokrywką i gotować ok 10 min.
W tym czasie przygotować sałatkę:
sałatę dokładnie myjemy listek po listku i suszymy. Nie kroimy jej nożem, tylko drzemy na małe kawałeczki, żeby nie straciła soczystości.

Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy po kolei do miski z sałatą.

Na koniec wyjmujemy ser feta z kartonika, i również kroimy w kostkę ( nie za drobną ) .

Dressing:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- olej lub oliwa
- sól, pieprz, czosnek
- oregano, zioła prowansalskie
 
 
składniki mieszamy w szklance do uzyskania odpowiedniej gęstości i smaku, polewamy sałatkę.
Rybę nakładamy na talerz, skrapiamy cytryną, aby była soczysta i nakładamy porcję sałatki.

Na koniec dodajemy świeże listki bazylii i gotowe :)

1 komentarz:

  1. such a wonderful discover -- cannot wait around to determine that which you 2 develop!

    fifa 14 coinslol elo boosting

    OdpowiedzUsuń