Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 29 października 2012

Ania, Aneta i Kamil serwują -> ciasto "MaGazynieR" -> przekładaniec bananowo-czekoladowy

Dzisiejszą propozycją do samodzielnego zrobienia jest: "ciasto "MaGazynieR" -> przekładaniec bananowo-czekoladowy". Ciasto wzięło swoją nazwę od pewnego wydarzenia: obrony magisterskiej, z której to okazji ono powstało :)

A taki był efekt końcowy:


Składniki na to cudo:
-> 5 dużych jajek
-> 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
-> 125 g masła, miękkiego
-> 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
-> 150 g drobnego cukru do wypieków
-> 125 g mąki pszennej
-> 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
-> 2 szklanki śmietanki kremówki
-> 3 łyżeczki żelatyny
-> 6 łyżek cukru pudru
-> półtorej tabliczki mlecznej czekolady

Dodatkowo:
-> 5-6 bananów
-> 4 -5 łyżek soku z cytryny
-> dżem wiśniowy




Robimy ciacho :):
-> Masło ucieramy do białości. Dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, całość miksujemy. Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody, wmiksowujemy do masy. Dodajemy cukier, znów miksujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wlewamy żółtka, miksując po każdym dodaniu.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i miksujemy.

Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą czekoladową.

Ciasto przekładamy do formy lub tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie studzimy i kroimy wzdłuż na dwa blaty.




Krem:
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i pod koniec ubijania dodajemy do śmietanki. Około 1/3 masy odkładamy na bok, do reszty trzemy na tarce o drobnych oczkach około 3/4 tabliczki czekolady.

Ciasto przekrajamy na dwie części.Na pierwszy blat smarujemy dżem, banany przecinamy wzdłuż i wykładamy spód ciasta. Skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie wykładamy masę śmietankowo - czekoladową. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Ozdabiamy i schładzamy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz