Składniki tworzące to cudo:
- 1/2 kg mąki krupczatki
- 300 g masła
- 150 g cukru pudru
- 5 żółtek ugotowanych na twardo
- 1,5 kg kwaskowych jabłek
- cynamon (do smaku jabłek)
- bułka tarta (do posypania prodiża)
- lody
- tabliczka czekolady bez nadzienia
- listki mięty do ozdobienia
Przygotowanie:
-> Obieramy jabłuszka i ucieramy je, a następnie przesmażamy z cynamonem. Po przesmażeniu należy je ostudzić.
CIASTO:
-> Mąkę przesiewamy, dokładamy zimny tłuszcz i siekamy nożem, dodajemy cukier puder i także siekamy, żółtka trzemy przez sito i szybko zagniatamy ciasto. Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i na minimum 15 minut wkładamy do lodówki.
Prodiż
smarujemy tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wyjmujemy
ciasto z lodówki, dzielimy na 2/3 i 1/3. 2/3 wałkujemy i wykładamy prodiż. Po
wyłożeniu ciasta na dnie nakłuwamy je
widelcem. Wykładamy schłodzone jabłka na wierzchu i posypujemy lekko cynamonem
i przykrywamy wywałkowaną 1/3 ciasta. Prodiż włączamy na godzinę.
OZDOBIENIE:
Rozgrzewamy
czekoladę w dowolnym naczyniu aby była płynąca. Kawałek szarlotki (jeśli nie
jest podawana po upieczeniu i jest już chłodna, należy podgrzać ją np. w
mikrofali) układamy na talerzu, obok niej dwie lub trzy gałki lodów. Rozgrzaną
czekoladą polewamy szarlotkę, i dekorujemy listkami mięty.
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz