Łączna liczba wyświetleń

sobota, 20 października 2012

Made by KAMIL -> szarlotka z lodami !!!!:)))

Dzisiaj gotowanie na blogu oddajemy w ręcę faceta!!!!!!!! :) Proszę Państwa, mój kolega Kamil serwuje: "SZARLOTKĘ Z LODAMI" mmmmm :)

Składniki tworzące to cudo:
- 1/2 kg mąki krupczatki
- 300 g masła
- 150 g cukru pudru
- 5 żółtek ugotowanych na twardo
- 1,5 kg kwaskowych jabłek
- cynamon (do smaku jabłek)
- bułka tarta (do posypania prodiża)
- lody
- tabliczka czekolady bez nadzienia
- listki mięty do ozdobienia

Przygotowanie:
-> Obieramy jabłuszka i ucieramy je, a następnie przesmażamy z cynamonem. Po przesmażeniu należy je ostudzić.

CIASTO:
-> Mąkę przesiewamy, dokładamy zimny tłuszcz i siekamy nożem, dodajemy cukier puder i także siekamy, żółtka trzemy przez sito i  szybko zagniatamy ciasto. Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i na minimum 15 minut wkładamy do lodówki.

Prodiż smarujemy tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 2/3 i 1/3. 2/3 wałkujemy i wykładamy prodiż. Po wyłożeniu ciasta na dnie  nakłuwamy je widelcem. Wykładamy schłodzone jabłka na wierzchu i posypujemy lekko cynamonem i przykrywamy wywałkowaną 1/3 ciasta. Prodiż włączamy na godzinę.


OZDOBIENIE:
Rozgrzewamy czekoladę w dowolnym naczyniu aby była płynąca. Kawałek szarlotki (jeśli nie jest podawana po upieczeniu i jest już chłodna, należy podgrzać ją np. w mikrofali) układamy na talerzu, obok niej dwie lub trzy gałki lodów. Rozgrzaną czekoladą polewamy szarlotkę, i dekorujemy listkami mięty.

Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz