Łączna liczba wyświetleń

sobota, 13 października 2012

Jesiennie -> puree ziemniaczane otulone pierzynką z pieczarek w akompaniamencie brokuła ....

Mamy jesień. W kalendarzu i za oknami. Dlatego również w kuchni warto poszukać inspiracji związanych z tą właśnie porą roku. Ja dzisiaj wymyśliłam: "Jesiennie -> puree ziemniaczane otulone pierzynką z pieczarek w akompaniamencie brokuła ....

Składniki:
6 ziemniaków średniej wielkości
- pół kilo pieczarek
- 1 cebula
- śmietana 18%
- mleko 0,5% - odrobina
- masło 
- 1 brokuł
- sól
- pieprz
- 1 cebula



Jak to zrobić? :) :
-> pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Cebulę rozdrabniamy w kostkę. Wrzucamy do garnka lub na patelnię i dusimy je chwilę na masełku. Dodajemy śmietanę, i doprawiamy do smaku. Gdyby sos okazał się za rzadki- mieszamy odrobinę mąki z wodą i wlewamy do całości, aby zagęścić. Brokuł myjemy, dzielimy na "różyczki" i gotujemy w wodzie lub na parze. lekko solimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy masło (ok 2 łyżek) i odrobinę mleka. Ubijamy aż powstanie nam pyszne puree.





I gotowe. Całość jest troszkę czasochłonna ale efekt końcowy naprawdę PYSZNY :)))))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz