Łączna liczba wyświetleń

piątek, 7 września 2012

gotujemy na parze -> filet z kurczaka z ziemniaczkami i sałatką szpinakowo-pomidorową z mozzarellą

Przedstawiam dzisiejszy pomysł na bardzo zdrowy i lekki obiad a to dzięki temu, że został ugotowany na parze. Oto:  "filet z kurczaka z ziemniaczkami i sałatką szpinakowo-pomidorową z mozzarellą" :


                                                                               fot. Kuba K.
a oto składniki na obiad dla 2 osób:

-> ok 6 ziemniaków
-> podwójny filet z kurczaka
-> 5-6 talarków ananasa
-> żurawina (ja użyłam dżemu żurawinowego)

sałatka:
-> świeże liście szpinaku
-> 1 duży pomidor
-> ćwiartka cebuli
-> kulki mozzarelli light
-> oliwa z oliwek

przyprawy:
-> przyprawa do kurczaka, może być curry
-> przyprawa do ziemniaków, np. koperek
-> zioła do sałatki
-> świeża bazylia
-> sól ziołowa
-> pieprz


                                                                             fot. Kuba K.
sposób przyrządzenia:

filet oczyszczamy z "białych dodatków" :) Doprawiamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na pół i doprawiamy. Wrzucamy do parowaru, ustawiamy go na 30 min (ziemniaki gotujemy ok 30 min, filety 20-25 min) -> mięso i ziemniaki osobno!
Pod koniec gotowania kładziemy ananasy na mięsie (ok 5 min przed końcem)

Sałatka:
-> myjemy liście szpinaku i wkładamy do miseczki, dodajemy ćwiartki pomidora, cebulę i kulki mozzarelli. Polewamy całość oliwą z oliwy i doprawiamy wg uznania.
Ja podaję sałatkę osobno, nigdy na talerzu z mięsem i ziemniaczkami.


                                                                         fot. Kuba K.


                                                                         fot. Kuba K.

Przygotowanie: ok 30 min.
Gotowanie: 30 min
Smak -> bezcenny :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz