Łączna liczba wyświetleń

środa, 12 września 2012

spaghetti con pesto di pomodori

Dzisiaj przedstawiam pomysł mojej ulubionej, włoskiej kuchni: "spaghetti con pesto di pomodori". Do tego dania dodatkowo proponuję dołożyć kilka małych "wieżyczek warzywnych" pieczonych w piekarniku. Całość prezentuje się następująco:

                                                                   foto Kuba K.

Składniki na spaghetti:

-> makaron spaghetti pełnoziarnisty (oczywiście można użyć innego rodzaju, ja jednak stawiam na zdrowie i smak)

-> świeża bazylia w liściach
-> oliwa z oliwek
-> czosnek
-> pomidory
-> inne przyprawy wg uznania
-> ser parmezan

                                                                    foto Kuba K.


Robimy pesto:

-> jak zrobić samemu pesto? Nic prostszego, choć jest to dosyć czasochłonne. Otóż liście bazylii w sporej ilości myjemy i kroimy bardzo drobno. Dodajemy rozgotowany pomidor i wyciśnięty świeży czosnek. Całość zalewamy oliwą i miksujemy blenderem do uzyskania gęstej masy. Doprawiamy. Makaron w tym czasie gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, aby był on "al' dente" (ok 11 min). 

Mały trick: warto dodać trochę oliwy do gotującej się wody na makaron -> wtedy on nie będzie się sklejał, tylko pozostanie sprężysty.
Makaron nakładamy na talerz wcześniej przystrojony bazylią, polewamy sosem i posypujemy parmezanem. 
PYCHOTKA
ps. oczywiście można wykorzystać sos pesto ze słoika, ale zachęcam do spróbowania takiego własnej roboty -> smak jest o niebo lepszy :)


A do tego dania super smakują : "wieżyczki warzywne" pieczone w piekarniku.


                                                                            foto Kuba K.


Składniki:

-> cukinia
-> pomidor
-> mozzarella light
-> oregano
-> wykałaczki


                                                                       foto Kuba K.


Sposób przygotowania:

-> cukinię kroimy w plasterki, pomidora w kostkę, mozzarellę także w kostkę. Nadziewamy na wykałaczki najpierw cukinię, następnie pomidor, a na koniec układamy mozzarellę. Całość posypujemy ziołami i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystko pieczemy w piekarniku ok 20-30 min, aż warzywa zrobią się miękkie, a mozzarella rozpuści



                                                                           foto Kuba K.


Ogólny czas całkowity: 30 min

Danie łatwe, a jakie pyszne:)
SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!

3 komentarze:

  1. Takie spaghetti to ja lubię :) Pełnoziarniste jest najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Truly we value your time and effort a person designed to reveal the data. The subject right here i discovered really was efficient towards the subject that we had been studying for a long period.

    buy coins fut14lol boost

    OdpowiedzUsuń